8 Misvattingen over hypnose

Gepubliceerd op 29 mei 2023 om 11:30

Waarom schrijf ik een artikel ‘8 misvattingen over hypnose’? Als hypnotherapeut hoor ik heel veel verschillende opvattingen over hypnose. Hoewel ik het vaak wel grappig vind om sommige van die reacties te horen (en te zien: niet zelden ondersteunen mensen hun reactie met imitaties, handgebaren en priemende blikken), is het enorm zonde dat ze nog steeds bestaan. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, zodat hypnotherapie de erkenning krijgt die het verdiend.

 

8 misvattingen over hypnose

 

Gelukkig is hier al een stijgende lijn in waar te nemen, maar een extra zetje in de juiste richting is altijd goed. In dit artikel zal ik de 8 meest voorkomende misvattingen over hypnose bespreken en uitleggen hoe het nou echt zit. Laten we beginnen en de juiste feiten achterhalen over dit vaak verkeerd begrepen fenomeen: hypnose.

 

Misvatting 1: Hypnose is magie of tovenarij

 

Eén van de meest voorkomende vooroordelen over hypnose is dat het iets magisch is. Dit is niet waar. Hypnose is een volkomen natuurlijk proces waarbij de hypnotiseur je in een diepe staat van ontspanning en concentratie brengt. Dit gebeurt door middel van ontspanningstechnieken en suggesties, niet door magie of tovenarij.

 

Misvatting 2: Hypnose kan je dwingen om iets te doen tegen je wil

 

Van alle 8 misvattingen over hypnose is dit het meest gehoorde vooroordeel. Ook dit is niet waar. Het is belangrijk om te begrijpen dat hypnose geen vorm van controle of manipulatie is. Wanneer je wordt gehypnotiseerd behoudt je altijd de controle over je eigen gedachten en acties. Hypnose kan je nooit dwingen om iets te doen tegen jouw wil, het kan je wel helpen om bepaalde problemen aan te pakken. Eigenlijk krijg je door hypnose dus juist meer controle.

 

Misvatting 3: Na hypnose weet je niet meer wat er gebeurd is

 

Hypnose is een natuurlijk proces waarbij de gehypnotiseerde in een verhoogde staat van bewustzijn en ontspanning wordt gebracht. Het is geen toestand van controleverlies of slaap en je blijft je te allen tijde bewust van wat er gebeurt. Ook na de hypnose kan je je nog prima herinneren wat er is gebeurd en wat er is gezegd.

 

Misvatting 4: Het kan gebeuren dat je niet meer uit hypnose komt

 

Regelmatig hoor ik zeggen: wat nou als ik niet meer uit hypnose kom? Hier kan ik kort over zijn, dat zal niet gebeuren. Hypnose is een omkeerbaar proces en je kan op elk moment uit de hypnose worden gehaald door de hypnotiseur. Zelfs wanneer de hypnotiseur dit niet zal doen, zou het je moeiteloos zelf lukken om terug te keren naar je normale staat. Het is daarom belangrijk om te weten dat je altijd de controle behoudt over je eigen gedachten en handelingen tijdens hypnose en dat je op elk moment uit de hypnose kunt terugkeren als dat nodig is of als je dat wil.

 

Misvatting 5: Hypnose is alleen nuttig voor entertainment

 

Het klopt dat hypnose nog steeds wordt gebruikt als entertainment, dit noemen we show hypnose of stage hypnose. Veel mensen kennen alleen deze vorm van hypnose en daar komen dus ook de meeste misvattingen over hypnose uit voort. Het publiek dat in de zaal of voor de tv zit ziet de mensen op het podium allerlei gekke dingen doen. De één doet een kip na, de ander is ineens weer een baby, weer een ander is Elvis Presley en zo zijn er nog vele varianten die tentoon worden gespreid.

Al ziet zo’n show er spontaan en geïmproviseerd uit, dit is zeker niet het geval. Niet iedereen is namelijk geschikt om aan een show hypnose mee te doen, dus de mensen die je op het podium ziet zijn door de hypnotiseur of een assistent vooraf getest en zorgvuldig geselecteerd. Wanneer hypnose wordt ingezet voor therapeutische doeleinden, is er een groot verschil in intentie. Waar show hypnose inderdaad moet zorgen voor publiekelijk vermaak, is hypnotherapie erop gericht om jou in een 1 op 1 sessie van je klacht of probleem af te helpen. Dat gebeurd in een veilige, vertrouwelijke en rustige setting. En dat gaat er uiteraard heel anders aan toe.

 

Misvatting 6: Hypnose is gevaarlijk

 

Hypnose is niet gevaarlijk. De reden is simpel: hypnose is een natuurlijke staat waar we allemaal regelmatig in zijn. Ken je dat gevoel dat je zo geconcentreerd met iets bezig bent dat je alles en iedereen om je heen vergeet? Of dat je helemaal de tijd vergeet tijdens het lezen van een spannend boek of het kijken van een meeslepende film? Dan ben je dus al in hypnose! Ook vlak voordat je in slaap valt ben je in een hypnotische staat.

 

Misvatting 7: Hypnose is spiritueel of zweverig

 

Ook dit is een misvatting en klopt dus niet. Hypnose op zich is niet spiritueel. Het is een wetenschappelijk te onderbouwen proces, gericht op het beïnvloeden van het onbewuste om positieve veranderingen in jouw denken, voelen en gedrag te bewerkstelligen. Het is in de kern een praktische en pragmatische aanpak om positieve transformaties in jouw leven te realiseren, los van je religieuze of spirituele overtuigingen. Uiteraard is het wel mogelijk om vanuit een spirituele invalshoek bepaalde hypnose-ervaringen te beleven.

 

Misvatting 8: Hypnose is alleen nuttig bij mentale of emotionele problemen

 

Deze misvatting behoeft enige uitleg. Hypnose en hypnotherapie zijn zeker nuttig bij mentale en emotionele problemen, maar ook voor fysieke klachten wordt het met succes ingezet. Denk hierbij aan onder andere migraine, astma, allergieën en PDS (prikkelbare darm syndroom). Momenteel wordt hypnotherapie zelfs al in meer dan 70 Nederlandse ziekenhuizen ingezet voor allerlei doeleinden, met uitstekende resultaten.

 

Conclusie

 

8 Misvattingen over hypnose zijn hierbij ontkracht. Hopelijk heeft deze blog je geholpen om een beter beeld te krijgen van hypnose. Kortgezegd is het een voor de mens compleet natuurlijke staat. Daarnaast is hypnose en hypnotherapie volkomen veilig, enorm effectief en op verschillende manieren wetenschappelijk onderbouwd. Ook kan je nooit iets doen tegen je wil, kom je er altijd weer uit en weet je achteraf ook nog prima wat er gebeurd en gezegd is.

Naast dat het heel goed werkt bij mentale en emotionele problemen, is het ook succesvol bij vele fysieke klachten en aandoeningen. Wil je meer weten over hypnose of hypnotherapie en hoe het jou kan helpen? Of wil je het graag een keer ervaren? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.