De 17 beste tips om meer motivatie te krijgen én te houden

Motivatie is de kracht die je in beweging brengt en houdt. Toch lijkt het soms ongrijpbaar. Je begint vol energie aan een doel, maar onderweg verlies je de drive om door te gaan. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik heb geen motivatie.” En dat klopt precies. Dat HEB je ook niet (altijd). Het ligt niet in een kastje op je te wachten. Maak er vanaf nu van: “Ik wil mezelf motiveren.” Zo is het ineens een werkwoord. Het goede nieuws? Motivatie is dus niet iets waarbij je afhankelijk van het toeval hoeft te zijn. Je kunt het actief opbouwen, versterken en vasthouden. In dit artikel krijg je 17 praktische, makkelijk toepasbare tips die je helpen om meer motivatie te krijgen én te houden, met inzichten die écht werken.

Lees meer »

Zelfliefde – Hoe leer je echt van jezelf houden?

Echt van jezelf houden is allesbehalve simpel. Het vraagt om eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf met al je kanten te accepteren. De kanten die je misschien niet zo leuk vindt, net zo goed als die waar je trots op bent. Voor mij is zelfliefde met de jaren steeds belangrijker geworden, niet als iets wat "erbij" komt, maar als iets wat een sterke basis vormt. Hoe beter je jezelf kent en waardeert, hoe steviger je staat, ook wanneer het leven even wat zwaarder voelt.

Lees meer »

Zelfbeheersing vergroten - Zo verlies je niet de controle als je boos wordt

De artikelen die ik schrijf op mijn website zijn bedoeld voor iedere lezer die op dat moment zoekt naar oplossingen of praktische tips voor een bepaald fysiek, mentaal of emotioneel probleem. Dit doe ik vanuit mijn rol als hypnotherapeut en in de meeste gevallen komen de ideeën voor een onderwerp dan ook uit de professionele hoek. In dit geval moet ik bekennen dat het onderwerp ‘zelfbeheersing’ momenteel ook een terugkerend thema is in mijn persoonlijke leven.

Lees meer »

Online hypnotherapie: (hoe) werkt een online sessie?

De wereld verandert, en hypnotherapie verandert mee. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de voordelen van online hypnotherapie, maar er blijven ook vragen en twijfels bestaan. Kan hypnotherapie eigenlijk wel effectief zijn als je elkaar niet fysiek ziet? Wat gebeurt er tijdens zo’n sessie, en hoe werkt het allemaal precies? Omdat ik begrijp dat het vragen oproept, wil ik ze hier proberen zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden. Zo krijg je een goed beeld van hoe online hypnotherapie werkt en wat je kunt verwachten van een sessie die je gewoon vanuit je eigen vertrouwde omgeving kunt volgen.

Lees meer »

Zo verander je jouw negatieve overtuigingen.

Negatieve overtuigingen zijn gedachten die je in de weg staan en je beperken in wat je kunt bereiken. Vaak ontstaan deze overtuigingen door ervaringen uit het verleden, invloeden van anderen of door je eigen onzekerheden. Ze zijn als een stem in je hoofd die blijft zeggen dat je iets niet kunt of dat je niet goed genoeg bent. Deze gedachten kunnen je gedrag en keuzes sterk beïnvloeden, vaak zonder dat je het doorhebt. Maar hoe herken je ze? En vooral: hoe verander je deze negatieve overtuigingen?

Lees meer »

Zo lukt het jou om te stoppen met piekeren.

Iedereen piekert wel eens. Misschien lig je 's avonds in bed en schieten er gedachten door je hoofd over alles wat er mis kan gaan. Piekeren kan voelen alsof je in een eindeloze lus van zorgen vastzit. Hoe meer je nadenkt, hoe meer zorgen er lijken te komen. Maar wat is piekeren eigenlijk? Waarom doen we het? En vooral: hoe kun je stoppen met piekeren? In dit artikel ontdek je wat je kunt doen om jezelf te bevrijden van die constante stroom aan piekergedachten.

Lees meer »

De 30 beste tips voor meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is één van de belangrijkste eigenschappen die je kan hebben, maar het kan soms lastig zijn om op te bouwen. Misschien herken je dat gevoel van onzekerheid, dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Gelukkig kun je actief aan je zelfvertrouwen werken, en het mooie is: je kunt het stap voor stap gaan vergroten. In dit artikel geef ik je de 30 beste tips voor meer zelfvertrouwen.

Lees meer »

Wat zijn de oorzaken van faalangst?

Faalangst is het gevoel van angst en onzekerheid in situaties waarin prestaties worden verwacht. Maar wat zijn nou de oorzaken van faalangst? Hoe ontstaat het? Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, die per persoon verschillend zijn. Daarnaast kun je je ook nog afvragen wanneer faalangst ontstaat.

Lees meer »

Examenvrees uitgelegd: tips voor stressvrije examens.

Heb jij last van een nerveus gevoel wanneer je een examen moet maken? Krijg je hartkloppingen, zwetende handen of een knoop in je maag? Misschien weet je zelfs helemaal niks meer op het moment dat het examen voor je ligt. Je bent niet de enige. Dit gevoel staat bekend als examenvrees, en veel mensen hebben er last van. In dit artikel ga ik dieper in op wat examenvrees precies is en wat de oorzaken van examenvrees kunnen zijn.

Lees meer »

Perfectionisme, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Perfectionisme, dat klinkt als iets goeds, toch? Het betekent streven naar perfectie, en wie wil dat nou niet? Maar wat als ik je vertel dat perfectionisme meestal tot problemen leidt? In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op wat perfectionisme precies is, waarom het zowel positieve als negatieve aspecten heeft, en hoe je het kunt aanpakken om een gezondere balans te vinden in je streven naar succes.

Lees meer »

Faalangst; wat is het en hoe merk je het?

Faalangst. Wat is dat nou precies? En waaraan merk je en voel je dat je er last van hebt? Zoals je misschien weet heb ik hier tientallen jaren last van gehad. Ik wist wel dat ik bang was om fouten te maken. En ik wist ook dat ik voor mijn gevoel dingen nooit goed genoeg deed of kon. Maar ik had geen idee dat hier een naam voor was. Zeker als kind had ik geen flauw idee. Het gevoel anders te zijn dan rest kwam er toen dus nog eens bij. Om die reden schrijf ik dit artikel. Zodat jij, wanneer je je hierin herkent, niet het gevoel hoeft te hebben dat je als enige anders bent. Sterker nog; faalangst komt heel veel voor. Naar schatting bij 10% tot 15% van de volwassenen in Nederland.

Lees meer »

Wanneer schakel je hulp in bij faalangst? 7 Signalen.

Faalangst is een gevoel dat ik vast niet alleen uit ervaring ken. We hebben allemaal momenten meegemaakt waarop de spanning je te veel werd, vooral wanneer er iets belangrijks op het spel stond. Maar hoe weet je nou wanneer het nodig is om de hulp van een professional in te schakelen bij faalangst? De lijn tussen gezonde spanning ervaren en faalangst is immers dun. In dit artikel ga ik dieper in op de 7 signalen die jou vertellen dat het tijd is om hulp in te schakelen bij faalangst.

Lees meer »