Motivatie is de kracht die je in beweging brengt en houdt. Toch lijkt het soms ongrijpbaar. Je begint vol energie aan een doel, maar onderweg verlies je de drive om door te gaan. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik heb geen motivatie.” En dat klopt precies. Dat HEB je ook niet (altijd). Het ligt niet in een kastje op je te wachten. Maak er vanaf nu van: “Ik wil mezelf motiveren.” Zo is het ineens een werkwoord. Het goede nieuws? Motivatie is dus niet iets waarbij je afhankelijk van het toeval hoeft te zijn. Je kunt het actief opbouwen, versterken en vasthouden. In dit artikel krijg je 17 praktische, makkelijk toepasbare tips die je helpen om meer motivatie te krijgen én te houden, met inzichten die écht werken.
Meer motivatie? Begrijp eerst waarom je iets wilt
De basis van motivatie ligt in begrijpen waarom je iets doet. Ons brein wordt gestuurd door het pijn-plezier-principe. Simpel gezegd: we doen meer om pijn te vermijden dan om plezier te verkrijgen. Dit betekent dat je brein vaak weerstand biedt aan nieuwe gewoontes, omdat het oncomfortabel kan voelen. Door je te focussen op het plezier dat je doel oplevert én de pijn van stilstand, kun je je motivatie direct versterken. Stel jezelf de vraag: “Wat kost het me als ik niets verander? En wat levert het me op als ik dit wél bereik?”
Handig om te weten: Het brein is ontworpen om te overleven, niet om je te motiveren
Ons brein is in de eerste plaats geprogrammeerd voor overleving, niet om jou gelukkiger te maken of, in dit geval, te motiveren. Evolutionair gezien is het brein constant op zoek naar manieren om gevaar te vermijden en energie te besparen. Dit betekent dat het brein vaak de voorkeur geeft aan de veilige, bekende route, zelfs als die ons niet dichter bij onze doelen brengt.
Daarom kan het soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven, vooral als we iets nieuws proberen of als een doel zich ver weg lijkt. Het brein ziet verandering of onzekerheid vaak als een soort bedreiging, wat ons kan tegenhouden om actie te ondernemen. Het zoekt altijd naar gemak, wat niet altijd overeenkomt met wat we nodig hebben om vooruit te komen.
17 tips voor meer motivatie
- Maak je doelen specifiek én emotioneel
Een helder doel motiveert meer dan een vaag verlangen. Maar naast specificiteit, is emotionele betrokkenheid essentieel. Het verschil tussen “Ik wil meer sporten” en “Ik wil drie keer per week sporten zodat ik me energiek en zelfverzekerd voel” is enorm. Schrijf je doelen zo concreet mogelijk op, maar koppel er ook emoties aan: hoe voelt het als je dit bereikt? Visualiseer dit dagelijks.
- Breek grote doelen op
Ons brein houdt van overzicht. Grote doelen, zoals "Ik wil een boek schrijven", kunnen overweldigend voelen. Breek ze op in kleine, behapbare stappen. Begin met een plan: “Ik schrijf deze week één hoofdstuk, 300 woorden per dag.” Door kleine successen te boeken, geef je jezelf een dopamine-boost die je motivatie voedt.
- Gebruik het pijn-plezier-principe bewust
Dit principe werkt krachtig als je het goed toepast. Stel dat je een slechte gewoonte wilt veranderen, zoals snoozen. Denk dan aan de pijn: je begint je dag gehaast, voelt je gefrustreerd, en bereikt minder. Visualiseer dit helder en voel het ook echt. Daarna focus je op het plezier: hoe fijn is het om uitgerust en rustig aan je dag te beginnen? Door beide kanten te benoemen en te voelen, maak je een bewuste keuze om actie te ondernemen.
- Bouw motivatieankers
Een motivatieanker is een techniek waarbij je een bepaalde gedachte, herinnering of handeling koppelt aan een gevoel van motivatie. Denk aan een lied dat je altijd energie geeft, of een specifieke beweging zoals in je handen klappen. Zodra je merkt dat je motivatie daalt, gebruik je dit anker om jezelf direct in de juiste mindset te brengen.
- Stel de juiste vragen aan jezelf
Je brein is een fantastische probleemoplosser ALS je de juiste vragen stelt. Stel jezelf die vragen die je in actie brengen, zoals:
- Wat is één kleine stap die ik nú kan zetten?
- Wat ga ik straks voelen als ik dit afmaak?
- Wat gebeurt er als ik niets doe?
Door je focus te verschuiven naar actie en resultaat, stimuleer je jezelf om in beweging te komen.
- Creëer gewoontes die je ondersteunen
Gewoontes zijn krachtiger dan motivatie, omdat ze automatisch worden. Begin klein: als je meer wilt lezen, start dan met vijf minuten per dag. Herhaal dit dagelijks, op een vast moment. Na verloop van tijd wordt het een routine die geen extra inspanning kost.
- Gebruik mentale repetitie
Mentale repetitie is een krachtige manier om je brein voor te bereiden. Stel je voor dat je een belangrijke presentatie geeft. Sluit je ogen en visualiseer hoe je vol vertrouwen voor de groep staat, hoe je de juiste woorden kiest en hoe mensen positief reageren. Door dit meerdere keren te oefenen in je hoofd, bereid je je mentaal voor en versterk je je motivatie én je zelfvertrouwen.
- Maak je omgeving motiverend
Je omgeving heeft een enorme invloed op je motivatie. Zorg dat deze je ondersteunt in plaats van tegenwerkt. Wil je meer sporten? Zet je sportkleding klaar op een zichtbare plek. Probeer je gezonder te eten? Haal verleidingen uit huis en leg fruit of gezonde snacks in het zicht. Een motiverende omgeving gaat verder dan fysieke aanpassingen. Omring jezelf ook met mensen die je inspireren en aanmoedigen. Als je merkt dat bepaalde relaties je energie en motivatie wegnemen, probeer hier dan bewust meer afstand van te nemen. Je omgeving kan een katalysator zijn voor succes, mits je deze slim inzet.
- Verbind plezier aan je taak
Maak je taak leuker. Moet je een huishoudelijke klus doen waar je geen zin in hebt? Zet je favoriete muziek aan of maak er een uitdaging van: "Kan ik dit in 15 minuten afmaken?" Door plezier toe te voegen, wordt de drempel lager en houd je het vol.
- Zoek een motivatiepartner
Samen sta je sterker. Vertel iemand over je doelen en vraag hen om je regelmatig te checken. Het kan een vriend zijn, een collega, of zelfs een online community. Het gevoel dat iemand met je meedenkt en je aanmoedigt, kan net dat zetje geven om door te zetten.
- Geef jezelf beloningen
Belonen werkt. Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht, zoals een serie kijken na het afronden van een taak. Beloningen geven je brein een dopamine-boost, wat je motiveert om vaker actie te ondernemen.
- Herken je energiepieken
Iedereen heeft momenten op de dag waarop ze zich energieker voelen. Plan je belangrijkste taken op die momenten. Als je bijvoorbeeld een ochtendmens bent, gebruik de ochtend dan voor je meest uitdagende taken. Dit voorkomt dat je energie verspilt aan minder productieve uren.
- Gebruik een “als-dan” plan
Maak vooraf afspraken met jezelf voor moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: "Als ik geen zin heb om te sporten, dan trek ik mijn sportkleren toch aan en loop 10 minuten buiten." Dit verlaagt de drempel om actie te ondernemen en voorkomt dat je blijft hangen in uitstelgedrag.
- Leer van mislukkingen
Motivatieverlies hoort erbij. In plaats van op te geven, vraag jezelf af: "Wat kan ik hiervan leren?" Of: “Wat kan ik de volgende keer anders doen?” Misschien was je doel niet haalbaar, of had je meer voorbereiding nodig. Door hiervan te leren, vergroot je je kans op succes de volgende keer.
- Blijf evalueren
Regelmatig reflecteren op je vooruitgang houdt je scherp. Vraag jezelf maandelijks af of je op de juiste weg zit en of je doelen nog bij je passen. Pas aan waar nodig en vier je successen, groot of klein. Motivatie is geen constante stroom, maar iets wat je actief kunt voeden en versterken. Door je te focussen op kleine stappen, bewuste keuzes en het inzetten van pijn en plezier, maak je van motivatie een krachtig instrument in je leven.
- Zet muziek in om je motivatie te boosten
Muziek heeft een directe invloed op je energie en stemming. Een lekkere beat kan je letterlijk in beweging krijgen, terwijl rustige klassieke muziek je helpt om te focussen. Maak een afspeellijst met muziek die past bij jouw doelen: motiverende beats voor het sporten of kalme melodieën voor werk en studie. Voel je de motivatie wegzakken? Zet een energiek nummer op, beweeg even mee, en je voelt je vaak meteen beter. Met de juiste muziek kom je sneller in de juiste flow.
- Wees lief en mild voor jezelf als het een keer niet lukt
Motivatie is niet altijd constant. Soms lukt het gewoon niet om in actie te komen, zelfs als je goede voornemens hebt. Het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn als dit gebeurt. In plaats van jezelf te veroordelen, probeer je tekortkomingen met compassie te bekijken. Iedereen heeft momenten waarop het even niet gaat zoals gepland. Door jezelf die ruimte te geven, kun je sneller weer in actie komen zonder je schuldig te voelen. Kleine stapjes, zelfs na een tegenslag, zijn beter dan helemaal stoppen. Zeg tegen jezelf: "Het is oké, ik probeer het opnieuw."
Hoe hypnotherapie je helpt om motivatie te krijgen én vast te houden
Soms is het lastig om precies te begrijpen waarom je niet vooruitkomt, zelfs als je ergens wél gemotiveerd voor wilt zijn. Hypnotherapie kan helpen om die blokkades helder te krijgen. Het gaat er niet alleen om wat je wilt bereiken, maar ook waarom. Wat zijn je diepste drijfveren? Welke overtuigingen of patronen zijn helpend en welke houden je tegen?
Tijdens hypnotherapie maak je direct contact met je onbewuste, waar de antwoorden op deze vragen liggen. Je ontdekt bijvoorbeeld wat echt belangrijk voor je is – je waarden. Dit zijn de échte redenen waarom je iets doet (of juist laat) en vormen de basis van je motivatie. Soms wil je iets heel graag, maar gaat dit op onbewust niveau in tegen een andere waarde die voor jou ook heel belangrijk is. Dan spreek je van een innerlijk conflict. In hypnose maak je hier makkelijk contact mee. Zo kun je zo’n conflict direct oplossen en in de toekomst bewuste keuzes maken die beter aansluiten bij wie je bent en wat je wilt.
Daarnaast kan hypnotherapie helpen om negatieve gedachten en twijfels los te laten, zodat je focus verschuift naar wat wél mogelijk is. Je leert jezelf op een dieper niveau kennen, en dat geeft je niet alleen de motivatie om te starten, maar ook om door te zetten als het even moeilijk wordt. Kortom, hypnotherapie helpt je niet alleen met het krijgen van motivatie, maar ook met het vasthouden ervan.
Veelgestelde vragen over motivatie
Hoe werkt het pijn-plezier-principe precies?
Je brein probeert pijn te vermijden en plezier te bereiken. Door bewust te focussen op wat je wint en verliest, stuur je je motivatie in de juiste richting.
Wat doe ik als ik steeds opnieuw uitstel?
Begin klein. Zelfs één minuut actie kan de weerstand doorbreken en je in beweging brengen.
Hoe houd ik lange-termijndoelen vol?
Zorg voor tussentijdse beloningen en herinner jezelf regelmatig aan waarom je dit doel hebt.
Kan ik motivatie trainen?
Ja, motivatie is een vaardigheid. Door technieken zoals visualisatie, reflectie en het bouwen van gewoontes kun je deze versterken.
Wat is de snelste manier om mezelf te motiveren?
Vraag jezelf af: “Wat kost het me als ik niets doe?” Deze pijnlijke gedachte geeft je vaak direct een duwtje in de goede richting.
Reactie plaatsen
Reacties