Hypnose, wat is dat nou eigenlijk?

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 12:30

Je kent het wel. Je komt iemand tegen en je maakt kort een gezellig praatje, de welbekende ‘small talk’. De één houdt ervan, de ander gaat het liever uit de weg. Ik vind het persoonlijk altijd leuk. Uiteraard krijg ik dan regelmatig de vraag wat ik doe in het dagelijks leven. Ik vertel enthousiast dat ik werkzaam ben als hypnotherapeut, laat vervolgens even een stilte vallen en dan… gebeurd er negenennegentig van de honderd keer iets aparts.

Hypnose, wat is dat nou eigenlijk?

Een vragende, verbaasde of soms zelfs angstige blik. Soms compleet met een zwevend handgebaar en in enkele gevallen zelfs ondersteund door een mysterieus geluid. En ik snap het helemaal. Om heel eerlijk te zijn, tien jaar geleden had ik precies zo gereageerd. Met alle liefde leg ik uit wat hypnose nou eigenlijk is en geef ik antwoord op deze vraag. De vraag die bijna niemand in woorden stelt, maar die zo vaak af te lezen is aan de reactie.

 

Wat is hypnose? De definitie.

 

Het woord hypnose is afgeleid van het Griekse woord hypnos, dat slaap betekent. De vergelijking zit hem in de ontspannen toestand van de gehypnotiseerde, maar toch is hypnose zeker niet hetzelfde als slapen. Maar wat is het dan wel? Voor hypnose zijn in boeken en op internet tientallen verschillende definities te vinden. Bijna elke bekende hypnotiseur houdt er weer een eigen definitie op na. Deze korte en vrij eenvoudige definitie van de bekende hypnotiseur Dave Elman wordt het meest gebruikt:

Het omzeilen van het kritisch denken om terecht te komen in het selectief denken.’

In deze definitie wordt met het kritische denken het bewuste bedoelt en met het selectief denken het onbewuste. Waarom zou je terecht willen komen in het selectief denken, in het onbewuste? Omdat het onbewuste voor minimaal 95% jouw gedrag, jouw denken en jouw gevoelens stuurt. Er zijn wetenschappers die denken dat dit percentage zelfs nog wat hoger ligt. Het onbewuste verwerkt 200.000 keer meer informatie per seconde dan het bewuste.

Naast dat het onbewuste al deze informatie verwerkt, slaat het deze ook op. Alle positieve en handige dingen die je hebt geleerd, maar ook allerlei negatieve dingen en belemmerende overtuigingen die je tegen kunnen werken om een vrij, gelukkig en gezond leven te leiden. In hypnose zijn de patronen en programma’s uit jouw onbewuste makkelijk naar boven te halen én te veranderen.

 

Wat gebeurd er precies in hypnose?

 

Hoewel er veel misvattingen bestaan over hypnose, is het een voor de mens natuurlijke staat van zijn. Sterker nog, je ervaart het nu al regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer je zit te dagdromen, net wakker bent of bijna in slaap valt of wanneer je volledig opgaat in een boek of film. Omdat het zo’n natuurlijke staat is, is het aannemelijk dat het al bestaat zolang de mens bestaat. Toch is het in de huidige vorm van therapie, voor zover bekend, pas later verder ontwikkeld. Mocht je meer willen lezen over de geschiedenis en het ontstaan van hypnose en hypnotherapie, raad ik je aan om dit op te zoeken op internet. Ik ga er nu even vanuit dat jij veel liever wil weten wat er nou precies gebeurd als je in hypnose bent en wat je dan zult voelen en ervaren.

 

Hoe voelt het om in hypnose te zijn?

 

Iedereen ervaart hypnose op zijn eigen manier. Toch zijn er verschijnselen die vaker voorkomen en die je dus zou kunnen ervaren, zoals bijvoorbeeld:

  • Fysieke ontspanning: door het ontspannen van je spieren krijg je bijvoorbeeld een lichtere houding of een wat meer hangend hoofd. Ook zal door de ontspanning je hartslag wat verlagen en je ademhaling zal vertragen en dieper worden.
  • Mentale ontspanning: door het tijdelijk omzeilen van je kritische brein ervaar je een afname van (pieker)gedachten en ben je in staat om je aandacht ergens (volledig) op te focussen.
  • Verandering van de hersenactiviteit: er zullen hersengolven worden geproduceerd die vergelijkbaar zijn met de hersengolven tijdens meditatie of slaap.
  • Verandering in je tijdsperceptie: waarbij je het gevoel kan hebben dat de tijd sneller of juist langzamer lijkt te gaan.
  • Verandering van lichaamstemperatuur: waarbij je het iets kouder of juist iets warmer kan krijgen.
  • Verhoogde verbeeldingskracht: het kan de verbeeldingskracht vergroten, waardoor je je beter levendige beelden of ervaringen kunt voorstellen.
  • Verhoogde suggestibiliteit: je staat meer open voor nieuwe ideeën en je kunt makkelijker suggesties aanvaarden.

 

Mijn persoonlijke ervaring met hypnose

 

In mijn praktijk gebruik ik hypnose met de intentie om jou te helpen om van een probleem of klacht af te komen, of om juist een bepaald doel te behalen. Uiteraard ben ik zelf ook heel vaak in hypnose geweest en ik vertel je als afsluiter graag mijn persoonlijke ervaring. In hypnose voel ik vrij snel mijn spieren ontspannen. Mijn nek- en schouderspieren zijn vaak wat gespannen en die voel ik in hypnose als het ware losser worden en wat naar beneden zakken. Ook voel ik na een aantal minuten mijn dagelijkse gedachten (Wat moet ik vanavond gaan eten? Niet vergeten de was in de droger te gooien. enz. enz.) afnemen en voel ik meer en meer rust in mijn hoofd. Ik krijg het altijd wat kouder in hypnose, maar dit is niet onaangenaam.

Na in hypnose te zijn geweest, voelt mijn lichaam meer ontspannen, mijn hoofd rustiger en heb ik weer nieuwe energie. Eén van de dingen die mij nog steeds verbaasd, is mijn besef van tijd in hypnose. Er is altijd meer tijd verstreken dan ik dacht. De tijd gaat in mijn geval heel snel in hypnose. En dan het allerbelangrijkste: ik ben vaak enorm verbaasd dat na de sessie mijn probleem of klacht veranderd of helemaal opgelost is. Bijvoorbeeld in het geval van de heftige spinnenfobie die ik jarenlang had. Dat was na 1 sessie opgelost! Wil jij ook van bepaalde klachten of problemen af? Je bent van harte welkom voor een live of online sessie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.