Ondersteuning in de laatste levensfase
Wanneer jij of een dierbare zich in de laatste levensfase bevindt.
Als het einde in zicht komt - Betekenis geven aan de laatste momenten
De laatste fase van het leven brengt veel met zich mee—voor degene die afscheid neemt, maar ook voor de mensen eromheen. Gedachten, emoties en herinneringen kunnen elkaar in snel tempo afwisselen. Misschien komt er een gevoel van rust, misschien juist een golf van onrust. Misschien voel je je dicht bij jezelf en verbonden, of juist zoekend en kwetsbaar in alles wat deze periode oproept. Wat je ook ervaart, het mag er allemaal zijn en verdient aandacht. Soms helpt het om woorden te geven aan wat je bezighoudt en te delen wat er in je leeft. Soms is het genoeg om stil te staan bij wat deze tijd betekent en ruimte te maken voor de gevoelens die naar boven komen.
Of je nu zelf in deze fase zit of iemand bijstaat die je dierbaar is, je hoeft het niet alleen te dragen.
Daarnaast biedt deze periode ook de mogelijkheid om stil te staan bij de waarde van het leven en de verbindingen die je hebt opgebouwd. Het kan een moment zijn om liefde en waardering uit te spreken, om herinneringen op te halen en misschien zelfs om oude wonden te helen. Deze tijd kan, ondanks het verdriet, een diepe betekenis krijgen wanneer je de ruimte neemt om bewust met deze gevoelens en relaties om te gaan. Het zijn deze momenten van verbinding die een blijvende indruk kunnen achterlaten, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen.
Jouw situatie, jouw ervaring
Iedereen beleeft een periode als dit op een eigen manier. Misschien herken je jezelf in één van de volgende situaties:
- Je zit in de laatste levensfase en merkt dat er veel in je omgaat—herinneringen, vragen, emoties.
- Je wilt graag betekenis geven aan deze periode en je vraagt je af hoe je dit kunt doen.
- Je bent een naaste en vindt het moeilijk om te zien wat er gebeurt. Je wilt er zijn voor je dierbare, maar weet niet altijd hoe.
- Je voelt verdriet, angst, onzekerheid of machteloosheid en zoekt een manier om hiermee om te gaan.
- Er zijn dingen die nog gezegd of gevoeld willen worden, maar je weet niet goed hoe.
- Je ervaart een innerlijke strijd tussen loslaten en vasthouden, en zoekt balans in wat goed voelt voor jou en de mensen om je heen.
Wat je situatie ook is, er is ruimte om hierbij stil te staan—op een manier die bij jou past.

Wat kan ondersteuning voor jou betekenen?
Soms is het al een enorme verlichting om hardop te kunnen delen wat er binnenin je leeft—zonder oordeel, zonder druk. Het kan ook helpen om samen op een andere manier naar bepaalde gedachten of gevoelens te kijken, waardoor ze minder zwaar aanvoelen. Misschien lukt het niet om rustig met iemand uit je omgeving te praten, omdat emoties de boventoon voeren of omdat de ander de situatie niet wil of kan erkennen. In zulke momenten kan ik als een neutrale en begripvolle buitenstaander naast je staan.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een veilige plek om te delen wat er in je omgaat.
- Praktische handvatten om om te gaan met gevoelens van verdriet, angst of onrust.
- De ruimte om stil te staan bij wat écht belangrijk voor je is.
- Ondersteuning bij het voelen en plaatsen van emoties die deze periode met zich meebrengt.
- Inzicht in patronen die je eerder niet hebt opgemerkt, en begeleiding om hiermee om te gaan.
Er is geen goed of fout. Het gaat erom wat jij nodig hebt, en ik help je daar graag bij.
Hoe werk ik?
- Geen wachtlijst – Je kunt op korte termijn terecht.
- Online sessies vanuit je eigen vertrouwde omgeving – Geen reiskosten of reistijd.
- Volledig afgestemd op jou – Ieder verhaal en elk gevoel zijn uniek.
- Op donatiebasis – Jij bepaalt achteraf zelf wat je betaalt.
Over Charissa
In mijn leven heb ik een aantal keer van dichtbij meegemaakt dat iemand uit mijn nabije omgeving ziek werd en binnen enkele dagen, weken of maanden zou komen te overlijden. Wanneer dit gebeurt met iemand waar je van houdt, voelt het alsof je tijdelijk in een soort vacuüm zit, waarbij de rest van de wereld om je heen even helemaal verdwijnt. Dat gevoel wordt sterker naarmate het moment van sterven dichterbij komt. Het voelt zo vreemd dat de rest van de wereld gewoon doordraait. Dat er op datzelfde moment mensen werken, boodschappen doen of discussies voeren over allerlei futiliteiten.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om één van mijn eigen verhalen te delen, omdat ik in de eerste plaats denk dat het troost kan bieden. Zowel verhalen vertellen, als horen/ lezen werkt helend. Ook vind ik het belangrijk om de dood, en alles wat daarbij hoort, meer bespreekbaar te maken. Dat begint ermee dat ik mezelf ook kwetsbaar op durf te stellen.
Met mijn verhaal hoop ik te laten zien dat er in een proces van afscheid nemen, ontzettend veel uiteenlopende emoties naar boven komen. De eerste associatie met verlies en afscheid nemen is verdriet. Maar het omvat zoveel meer. Gevoelens wisselen elkaar af. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je in zo’n situatie constant heen en weer geslingerd wordt tussen allerlei emoties. Dat is denk ik onvermijdelijk. Ik herinner me naast verdriet ook ongeloof, machteloosheid, onzekerheid, schuldgevoel en boosheid. Maar ook dankbaarheid, saamhorigheid, liefde en zingeving. En gek genoeg hebben we tot op het laatste moment, en daarna, ook kunnen lachen.
Wanneer voor jou of jouw dierbare het einde van het leven nadert, kan het zijn dat je geen behoefte hebt aan het verhaal van iemand anders. Je hebt nu genoeg aan jezelf en je eigen emoties en dat is heel normaal. Voel je dan ook vrij om het (nu) niet te lezen. Dit verhaal gaat over het proces van afscheid nemen van mijn vader. Klap het menu uit om verder te lezen.

In een ingrijpende fase die veel van je vraagt, kan openheid en steun het verschil maken.
Ik sta graag voor je klaar.